Otrzymywany z nasion czarnuszki siewnej przez tłoczenie metodą tradycyjną na zimno, olej z czarnuszki zachowuje wartości naturalne kwasów nienasyconych alfa-linolowego (ok. 58%), kwasu oleinowego (ok. 25%), witaminy A i E, biotyny, steroli, mikroelementów i olejków eterycznych.
Codzienne spożywanie oleju, ok. 1-2 łyżeczek:*
- wspomaga nasz układ odpornościowy;
- reguluje układ krążenia zapobiegając chorobą miażdżycy, udaru mózgu, cukrzycy, nieżytu gardła;
- łagodzi alergie;
- ma właściwości przeciwzapalne przeciwgrzybiczne i antybakteryjne – na stany zapalne skóry, łuszczycę, trądzik, egzemy, żołądek, bóle reumatyczne.
*Informacje od producenta
Zastosowanie: Olej z czarnuszki stosuję się w kuchni za zimno do sałtek, sosów, twarogów, pieczywa, makaronów, kasz. Olej z czarnuszki ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzkawy smak. Olej z czarnuszki znajduje również zastosowanie w kosmetyce.
Warunki przechowywania: Olej należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed nasłonecznieniem.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.