Blog

Olejarnia Zagłoby – historia Ponidzia olejem płynąca

Województwo świętokrzyskie to nie tylko Kielce, z którymi najczęściej kojarzą nas turyści, ale też wiele miast i miasteczek, w których można odnaleźć przepyszne i zdrowe perełki. Na południe od Kielc, nieopodal Buska-Zdroju, znajduje się Olejarnia Zagłoby, w której tłoczone są różnego rodzaju oleje, w zgodzie z naturą oraz z dbałością o jakość. A wszystko zaczęło się od pasji do… historii i zdrowego odżywiania. Ślad historii widać w zgromadzonych unikalnych i zabytkowych maszynach olejarskich. Ponad 100 lat temu wykorzystywano je do tłoczenia oleju na polskiej wsi. Pasja do zdrowego odżywiania jest chętnie przekazywana i popularyzowana przez gospodarza. Dzielenie się wiedzą na zajęciach, pokazach tłoczenia czy degustacjach naturalnych, nieoczyszczonych olejów, to „chleb powszedni” Olejarni Zagłoby.

„Tajemnica Szczęścia jest ukryta w tym, by widzieć wszystkie cuda świata i nigdy nie zapomnieć o dwóch kroplach oleju na łyżce”

Ten znany cytat z powieści Paulo Coelho, doskonale obrazuje, jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa niepozorny olej. Nieprzypadkowo został zestawiony razem ze szczęściem, gdyż jego wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie jest niezastąpiony. Pochodzenie i wytwarzanie olejów jest bardzo ciekawą kwestią z którą warto się zapoznać. Oleje roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin. Nasiona, owoce, pestki, jądra nasienne czy kiełki roślin-w zależności od rośliny, doskonale nadają się do pozyskania cennego oleju. Najbardziej znane i dostępne na polskim rynku są oleje słonecznikowy i rzepakowy. Olejarnia Zagłoby produkuje takie oleje w wygodnych, 250-mililitrowych buteleczkach:

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, zachowuje naturalne wartości witaminy E, beta-karotenu, lecytyny oraz grupę nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6. To nie tylko dodatek do zup, sosów, kasz, makaronów i surówek. Służy także do gotowania i krótkotrwałego smażenia. Posiada też całe bogactwo dobroczynnego działania dla organizmu. Od lat znane jest jego działanie przeciwzapalnie. Wpływa też na zwiększenie odporności układu trawiennego. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, hamuje rozwój infekcji. Łagodzi stany zapalne układu oddechowego, zwłaszcza przy astmie. Poprawia wygląd i kondycję skóry.

Olej rzepakowy doskonale nadaje się do spożywania na zimno, np. do śledzi czy sałatek. Jest bogaty w antyutleniacze, witaminę D3, nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy. Wspomaga pracę serca i funkcjonowanie układu krwionośnego. Poprawia kondycję skóry, zmniejsza zawartość „złego cholesterolu”.

Oleje posiadają najlepsze właściwości prozdrowotne głównie wtedy, gdy są tłoczone na zimno. Te, które podlegają obróbce termicznej, tracą je bezpowrotnie. Olejarnia Zagłoby to oleje tłoczone tylko na zimno, dlatego też ich bogactwo jest ogromne. Poza olejem słonecznikowym i rzepakowym, dostępne są także inne oleje. Oleje tłoczone z nasion to np. olej sezamowy, olej z ostropestu czy olej z czarnuszki. Tłoczone z owoców to np. olej z rokitnika. Z pestek tłoczony jest np. olej z pestek dyni.

Olej z pestek czy z nasion? Który wybrać?

Na rynku olejarskim zdecydowanie dominują oleje z nasion oraz z pestek. Który z nich jest lepszy? Po który lepiej sięgnąć gdy wiemy już, by wybierać raczej oleje nierafinowane, tłoczone na zimno niż rafinowane? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać na pozór. Przede wszystkim musimy zadać sobie pytania: czy chcę go spożywać prozdrowotnie? Czy zależy mi, by olej szczególnie wspomógł pracę któregoś z układów? Czy olej będzie tylko spożywany, czy też stosowany jako kosmetyk? Czy zależy mi bardziej na wydobyciu smaku, stosując olej w potrawach, czy na jego dobroczynnym działaniu a smak nie ma znaczenia? Znając odpowiedzi na te kilka pytań, łatwiej jest dokonać wyboru, który z nich wybrać.

Olej z wiesiołka – najlepszy przyjaciel kobiet

Niekwestionowanym królem wśród olejów jest olej z wiesiołka. Wiesiołek jest bardzo popularną w Polsce rośliną łąkową, i choć często mijamy go w czasie letnich spacerów, nie zwracamy na niego szczególnej uwagi. Swoim wyglądem nie wyróżnia się wśród innych łąkowych kwiatów. Dla znawców roślin oleistych, jest on bardzo cenny, a najcenniejszy dla… znawczyń, gdyż wiesiołek najbardziej kocha kobiety, zaś olej z niego ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Przede wszystkim, jest niezastąpionym kosmetykiem. Pomaga walczyć z trądzikiem, dzięki zawartym w nim kwasom. Niweluje wpływ wolnych rodników oraz usuwa toksyny. Świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim można szybciej spalić tkankę tłuszczową. Ale to nie koniec! Wiesiołek dba nie tylko o wygląd, ale też o zdrowie kobiet. Dzięki dużej zawartości magnezu oraz wymienionych już kwasów tłuszczowych, łagodzi dolegliwości kobiece, ale też poprawia płodność. Wiele położnych twierdzi także, że pomaga przy porodzie, oraz-za zgodą lekarza-może być stosowany w ciąży. Nie oznacza to jednak, że olej z wiesiołka nie jest polecany mężczyznom. Nic bardziej mylnego! Poza dobroczynnym wpływem na kobiece dolegliwości, wiesiołek pomaga w chorobach reumatycznych, obniża cholesterol a także wzmacnia odporność. Jest też bogaty w witaminę E, F, wapń, magnez, cynk czy selen. Należy pamiętać, by wybierać zwłaszcza ten w ciemnej butelce i oczywiście tłoczony na zimno. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce, by dłużej zachował swoje właściwości. A przy okazji, poświęcając się kulinariom, warto dodawać go do sosów, surówek, kanapek, czy nawet jogurtu. Dawkuje się go w ilości ok. 1 łyżeczki raz na dobę i nie należy go przedawkowywać, gdyż mogą wystąpić np. nudności czy ból głowy. Nie jest wskazany przed operacjami oraz dla osób mających skłonność do krwawień, gdyż może wywołać krwotok. Nie jest zalecany także osobom chorym na padaczkę, ponieważ może wywołać drgawki. W naszym sklepie internetowym można go znaleźć tutaj:

Olej lniany – najlepszy wybór dla mężczyzn

Len, choć tak niepozornie wygląda, dostarcza wiele składników odżywczych. Spożywany w postaci oleju, wzbogaca codzienną dietę a przy okazji pomaga w wielu dolegliwościach. Sięgają po niego zwłaszcza panowie, gdyż w czasie uprawiania sportu zwiększa wytrzymałość oraz wydolność organizmu. Wspomaga procesy trawienie, a mężczyznom pomaga także w wyhodowaniu bujnej czupryny. Pomocniczo stosuje się go przy leczeniu przerostu prostaty. Nie oznacza to jednak, że nie mogą stosować go kobiety – na nie olej lniany ma również dobroczynny wpływ, np. reguluje cykl miesiączkowy. Po 50 roku życia pomaga w trudnym czasie menopauzy. Co ma w sobie takiego olej lniany, że tak wspaniale współgra z organizmem człowieka? Całą masę bogactw, którymi bardzo chętnie dzieli się z wszystkimi zainteresowanymi. Przede wszystkim jest bogaty w kwasy OMEGA-3, który poprawia pracę mózgu. Posiada też kwas OMEGA-6, OMEGA 9, witaminy E oraz F. Jak każdy olej, najcenniejszy jest ten nierafinowany, bez sztucznych dodatków, należy pamiętać by przechowywać go w lodowce. Co ciekawe, nie stwierdzono przeciwwskazań do spożywania oleju lnianego. Należy jednak uważać i spożywać go z umiarem, czyli od 2 do 6 łyżek dziennie, gdyż stosowany w nadmiernych ilościach może powodować biegunki. Ważne by przyjmować go na zimno-po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości. Na naszej stronie znajdziecie go tu:

Złoto Faraonów w czarnej odsłonie, czyli olej z czarnuszki

Jednym z cenniejszym i najbardziej uniwersalnych olejów jest olej z czarnuszki. Stare powiedzenie głosi, ze olej z czarnuszki pomaga na wszystkie choroby poza… śmiercią. Doceniany był już w starożytnej Grecji, Rzymie czy Egipcie, gdzie jak głosi legenda, znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Nic więc dziwnego ze sława oleju z czarnuszki nie zmalała na przestrzeni wieków, choć czarne są tylko ziarenka, a pięknem błękitnych kwiatów przyciąga niejedno spojrzenie. Zastosowanie oleju jest bardzo szerokie, sama czarnuszka w smaku przypomina pieprz, choć jest delikatniejsza. Olej można stosować jako dodatek do sałatek czy mięs lecz należy pamiętać by spożywać go tylko na zimno. W kosmetyce chroni przed poparzeniami słonecznymi, wspomaga walkę z trądzikiem oraz AZS, skutecznie nawilża oraz pielęgnuje skórę. Nie jest polecany jedynie kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom z niedociśnieniem. Należy go dawkować w ilości 1-2 łyżeczki dziennie, najlepiej wraz z posiłkiem, nie na czczo. A co kryje w sobie znany od wieków olej z czarnuszki? Podobnie jak olej lniany, zawiera ogrom kwasów OMEGA-6, 9 oraz 3. Biotyna zawarta w tym oleju poprawi wygląd włosów, a przeciwzapalny tymochinon zastąpi apteczkę, gdy zabrakło aspiryny, gdyż działa przeciwzapalnie. W składzie znajdziemy też beta-karoten, sterole, witaminę E, wapń, cynk, miedź, potas czy żelazo. Nie dziwi więc fakt, że spektrum działania jest tak szerokie. Olej z czarnuszki pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia oraz działa przeciwalergicznie. Wspomaga układ pokarmowy oraz wpływa na spadek poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Działa też antybakteryjnie, a także coraz częściej słyszy się o jego działaniu antynowotworowym. Ciekawe, które z tych właściwości tak urzekły Tutenchamona, że nie mógł się z nią rozstać nawet po śmierci?

Bogactwo olejów zamknięte w buteleczce

Oleje roślinne tłoczone na zimno to bogactwo wielu składników, które pomagają przezwyciężyć wiele dolegliwości, a często stosowane są także w kosmetyce. Należy pamiętać, by stosować oleje głównie od sprawdzonych dostawców, tłoczone na zimno i najlepiej bez zbędnych dodatków. Polecamy zwłaszcza te z Olejarni Zagłoby, gdzie dokłada się wszelkich starań, by każdy z nich zawierał w sobie jak najwięcej skarbów płynących z olejów. Każdy znajdzie ten jeden jedyny, który skradnie jego serce, choć jak wiadomo, sympatia do olejów często „nie jedno ma imię” i z reguły nie kończy się na jednej buteleczce 😍