Mąka Kukurydziana
Wysyłka w:
5 dni
Cena:
3,00 zł
3.00

Opis
Mąka Kukurydziana
Otrzymywana z przemiału kukurydzy, ma szerokie zastosowanie w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej. Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia.
Zawiera znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich:
- fosfor;
- magnez;
- selen;
- kobalt;
- potas.
Ze względu na wysoka zawartość skrobi bywa stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w których niepożądane jest wytworzenie siatki glutenowej, na przykład na biszkoptach.
Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru pieczywa. Służy również do zagęszczania zup, sosów i potraw chińskich.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna | 1450kJ = 342kcal |
Węglowodany w tym: cukry |
~ 72,2g ~ 0,9g |
Tłuszcze w tym: kwasy tłuszczowe nasycone |
~ 1,79g ~ 0,45g |
Białko | ~ 8,2g |
Błonnik | ~ 2,39g |
Sól | ~ 0,02g |