Mąka Kukurydziana

Wysyłka w: 5 dni

Opis

Mąka Kukurydziana

Otrzymywana z przemiału kukurydzy, ma szerokie zastosowanie w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej. Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia.

Zawiera znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich:

  • fosfor;
  • magnez;
  • selen;
  • kobalt;
  • potas.

Ze względu na wysoka zawartość skrobi bywa stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w których niepożądane jest wytworzenie siatki glutenowej, na przykład na biszkoptach.

Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru pieczywa. Służy również do zagęszczania zup, sosów i potraw chińskich.

Wartość odżywcza w 100g produktu

Wartość energetyczna 1450kJ = 342kcal
Węglowodany
w tym: cukry
~ 72,2g
~ 0,9g
Tłuszcze
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone
~ 1,79g
~ 0,45g
Białko ~ 8,2g
Błonnik ~ 2,39g
Sól ~ 0,02g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl