Ser Krzemień Pasiasty 200/250g – Sery Sandomierskie od Dziedzica

45.00

Sery Sandomierskie od „Dziedzica” produkowane są z mleka krowiego, mleko pozyskiwane jest od lokalnego rolnika. W serowarni posiadamy 2 kotły serowarskie każdy o pojemności 300L.
Dziennie produkujemy ok 60 kg sera, co pozwala nam utrzymać standardy smakowe. Wszystkie sery są wytwarzane ręcznie.
Skład serów to jedynie mleko, podpuszczka i szczepy bakterii. Podstawowym i pierwszym serem jaki „wychodzi” z kotła serowarskiego jest ser „Jaśniepanka”,
czyli świeży ser typu śniadaniowy który dojrzewa od 1 do 7 dni z „Jaśniepanki” po 5 tygodniach zrobi się „Hrabianka” czyli ser o kremowym wnętrzu- pielęgnowany na suchą skórkę.
„Jasniepanka” robimy w małych gomółkach ok 450g świeżej masy serowej. „Hrabianka” natomiast ma wagę od 350 do 430 g. Dodatki występujące w tych serach to: kozieradka, czarnuszka, zioła
włoskie.
Kolejnym serem jaki wytwarzamy to „Panicz” ser o wadze 3,5 kg, który musi dojrzewać minimum12 tygodni, występuje w postaci czystej bez dodatków, z kozieradką lub czarnuszką jest to ser farmerski z maślaną nutą.
Bestsellerem w naszej ofercie jest ser „Zawisza Czarny”, czarny ser z dodatkiem popiołu drzewnego i lukrecji (12 tygodni duży lub mała gomółka 5 tygodni). Zawisza Czarny jest Laureatem nagrody w Sandomierzu w 2019 r. zdobył 1 miejsce i od tego momentu stał się znakiem rozpoznawczym naszej manufaktury
Opis

termin przydatności 29.10.2024 ilość ograniczona 

Ser Krzemień Pasiasty jest sprzedawany w sklepie Silniznatury.pl w pokrojonych kawałkach wielkości około 200/250 gram. Żaden zamówiony ser nie będzie ważył mniej niż 200g, może natomiast ważyć więcej 🙂 Cena jest taka sama.

Polski ser Krzemień Pasiastyser Epokowy, powstał na pięćdziesięciolecie wykorzystania kamienia pasiastego w biżuterii artystycznej przez wybitnego sandomierzanina Cezarego Łutowicza. Jest to połączenia polskiego sera „Zawisza Czarny” z „Paniczem„. Długość leżakowania to minimum 12 tygodni. Podany z lampką wina smakuje wyśmienicie.

Ser Krzemień Pasiasty swoim wyglądem przypomina kamień, jest naprzemiennie w kolorze jasnożółtym oraz czarnym. Czarna barwa uzyskiwana jest poprzez dodanie przy produkcji popiołu drzewnego z drewna bukowego oraz lukrecji, które dodatkowo nadają wspaniały aromat. Produkcja sera Sandomierskiego Krzemień Pasiasty jest pracochłonna ze względu na wylewanie kolejnych warstw. Jest to nowość na rynku serów, która na pewno zaciekawi wyglądem i smakiem nie jednego konesera.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ser Krzemień Pasiasty 200/250g – Sery Sandomierskie od Dziedzica”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *