Sery Sandomierskie od „Dziedzica” produkowane są z mleka krowiego, mleko pozyskiwane jest od lokalnego rolnika. W serowarni posiadamy 2 kotły serowarskie każdy o pojemności 300L.
Dziennie produkujemy ok 60 kg sera, co pozwala nam utrzymać standardy smakowe. Wszystkie sery są wytwarzane ręcznie.
Skład serów to jedynie mleko, podpuszczka i szczepy bakterii. Podstawowym i pierwszym serem jaki „wychodzi” z kotła serowarskiego jest ser „Jaśniepanka”,
czyli świeży ser typu śniadaniowy który dojrzewa od 1 do 7 dni z „Jaśniepanki” po 5 tygodniach zrobi się „Hrabianka” czyli ser o kremowym wnętrzu- pielęgnowany na suchą skórkę.
„Jasniepanka” robimy w małych gomółkach ok 450g świeżej masy serowej. „Hrabianka” natomiast ma wagę od 350 do 430 g. Dodatki występujące w tych serach to: kozieradka, czarnuszka, zioła
włoskie.
Kolejnym serem jaki wytwarzamy to „Panicz” ser o wadze 3,5 kg, który musi dojrzewać minimum12 tygodni, występuje w postaci czystej bez dodatków, z kozieradką lub czarnuszką jest to ser farmerski z maślaną nutą.
Bestsellerem w naszej ofercie jest ser „Zawisza Czarny”, czarny ser z dodatkiem popiołu drzewnego i lukrecji (12 tygodni duży lub mała gomółka 5 tygodni). Zawisza Czarny jest Laureatem nagrody w Sandomierzu w 2019 r. zdobył 1 miejsce i od tego momentu stał się znakiem rozpoznawczym naszej manufaktury
Reviews
There are no reviews yet.